Praktijkondersteuner somatiek
Mevr. M. Goense- Boudeling
(werkzaam op maandag en dinsdag)
Mevr. L.S. Baelde- Vreugdenhil
(werkzaam op dinsdag)
Praktijkondersteuning heeft als doel het verbeteren van de zorg voor specifieke patiëntengroepen. Doordat de praktijkondersteuner zich concentreert op bepaalde groepen patiënten, zal dit de kwaliteit van zorg ten goede komen. De praktijkondersteuner werkt zelfstandig en doet spreekuren en huisbezoeken. Ook geeft zij gezondheidsvoorlichting, advies en instructie. De praktijkondersteuners richten zich vooral op mensen met chronische gezondheidsproblemen zoals suikerziekte, astma/COPD en hoge bloeddruk.
U kunt bij hen terecht voor de volgende controles:
– Diabetes controle
– Bloeddruk controle
– astma / COPD controle
– Check-up/risicoanalyse hart- en vaatziekten (bloeddruk, cholesterol en suiker screening)
Tevens bezoekt zij (oudere) mensen met een chronische aandoening aan huis.
Wilt u bij haar een afspraak belt u dan naar de assistente tussen 8.00-10.00 uur.
Diabetes spreekuur
De verwachting is dat het aantal mensen met Diabetes mellitus (suikerziekte) in de komende jaren enorm zal toenemen, deels door de dubbele vergrijzing, deels door steeds vaker voorkomend overgewicht. De ziekte is chronisch, maar gelukkig goed te behandelen. Als de behandeling niet goed is, zijn er op termijn ernstige complicaties te verwachten aan hart, bloedvaten, ogen en nieren. Dit spreekuur is bedoeld om bovengenoemde gezondheidsproblemen, ten gevolge van gevolg van diabetes mellitus, te voorkomen.
Bij diabetes streeft men naar een normaal glucosegehalte in het bloed om de kans op klachten en complicaties te verminderen. Het is dan ook van belang dat u regelmatig voor controle komt, zodat de behandeling, zo nodig, kan worden aangepast. Daarnaast kunnen een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, een normaal lichaamsgewicht, een normale bloeddruk en niet roken de kans op klachten verminderen. Daarom wordt tijdens de controles bij de praktijkondersteuner aandacht besteed aan deze factoren.
Om het risico op gezondheidsproblemen te beperken wordt iedereen met diabetes mellitus gevraagd zich vier keer per jaar te laten controleren door de praktijkondersteuner.
Opsporing suikerziekte
Wilt u nagaan of u een hoger risico loopt op het ontwikkelen van suikerziekte? Dan kan dit door middel van het beantwoorden van de onderstaande vragen:
1. Heeft of had één van uw ouders, broers of zussen suikerziekte?
2. Heeft u een hoge bloeddruk?
3. Heeft u problemen met uw hart of bloedvaten?
4. Heeft u een te hoog cholesterol?
5. Heeft u overgewicht?
6. Rookt u?
7. Bent u van Turkse, Marokkaanse of Hindoestaanse afkomst?
Alleen voor vrouwen:
1. Heeft u tijdens zwangerschap(pen) een te hoog bloedsuiker gehad.
2. Heeft u kinderen met een hoger geboortegewicht dan 4000 gram?
Als u één of meer van bovenstaande vragen met ja beantwoord heeft, is het verstandig uw bloedsuiker nuchter te laten bepalen. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente.
Als u voor bloedsuikerbepaling in aanmerking komt en de bepaling is normaal, laat het dan vervolgens 1 x per 3 jaar bepalen. Als u nu alle vragen met nee heeft beantwoordt kan het zijn dat dit in de toekomst verandert. Het is dus verstandig eens per jaar de vragenlijst door te lopen.
Cardio Vasculair spreekuur
Het risico op hart- en vaatziekten wordt bepaald door een aantal factoren. Hoge bloeddruk is er één van, andere factoren zijn overgewicht, tekort aan lichaamsbeweging en roken. In onze praktijk wordt aan alle mensen met hoge bloeddruk en/of andere risicofactoren, de mogelijkheid geboden om zich te laten controleren en adviseren. Deze controles worden uitgevoerd door de praktijkondersteuner. Ook bij dit spreekuur houden we ons aan de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Tijdens deze controles wordt aandacht besteed aan alle risicofactoren, nl. roken, overgewicht, tekort aan lichaamsbeweging, het cholesterol en het vóórkomen van hart- en vaatziekten bij familieleden in de eerste graad onder het 60ste levensjaar.
Jaarlijks worden een aantal bloedwaarden bepaald, zoals de bloedsuiker en het cholesterol. Zonodig worden door de huisarts medicijnen voorgeschreven om de risicofactoren positief te beïnvloeden.
Astma/COPD spreekuur
Dit spreekuur is opgezet voor mensen die medicijnen voor de longen gebruiken ofwel mensen met astma en/of COPD. Het is wetenschappelijk bewezen dat medicijnen bij deze ziektes, mits juist gebruikt en adequaat gedoseerd, de kwaliteit van leven op de korte en op de lange termijn verbeteren. Onze praktijk beschikt over een spirometer. Dit is een apparaat waarmee longfunctie-onderzoek gedaan kan worden.
Met behulp van de gegevens van het longfunctie-onderzoek en uw klachtenpatroon kunnen we beoordelen of de medicijnen die u gebruikt de juiste zijn en of ze juist gedoseerd zijn. Zonodig worden de medicijnen door de huisarts aangepast om ervoor te zorgen dat u minder klachten heeft.
Ook wordt aandacht besteed aan de kwaliteit van leven. En natuurlijk aan het roken, voor zover van toepassing. Het onderzoek en de eventuele vervolgconsulten zullen worden uitgevoerd door de praktijkondersteuner, onder supervisie van uw huisarts.
Heeft u COPD?
Beantwoord de onderstaande vragen:
1. Bent u 40 jaar of ouder?
2. Rookt u 10 jaar of heeft u vroeger 10 jaar of langer gerookt?
Wanneer u beide vragen met “ja” heeft beantwoord, beantwoord dan ook de volgende vragen.
3. Hoest u meerdere keren per dag?
4. Hoest u regelmatig slijm op?
5. Bent u sneller buiten adem dan uw leeftijdsgenoten?
Wanneer u vraag 1 en 2 en één of meer van de laatste drie vragen met “ja” heeft beantwoord, behoort u tot de risicogroep voor COPD, verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Het is verstandig u verder te laten onderzoeken. U kunt hiervoor een afspraak maken met de praktijkondersteuner van uw huisarts