Wellicht gebruikt u medicatie die u voorgeschreven hebt gekregen toen u psychische klachten had zoals een depressie of angstklachten. Het zou kunnen dat u deze klachten al geruime tijd niet meer heeft. Misschien vraagt u zich af of en hoelang u nog met dit medicijn moet doorgaan. Soms is het goed mogelijk om onder begeleiding van uw huisarts dit medicijn geleidelijk af te bouwen.
Antidepressiva zijn niet verslavend en leiden niet tot afhankelijkheid. Wel bestaat er een kans op onttrekkingsverschijnselen tijdens afbouw en na staken. De symptomen zijn meestal mild van aard, beginnen twee à vijf dagen na het staken en duren variërend één tot drie weken. Soms duren de klachten langer. De ernst van de klachten hangt af van de duur van de behandeling met antidepressiva. Bij snel afbouwen (minder dan 2 weken) ontstaan meer problemen dan bij geleidelijk afbouwen.
De meeste slaap- en kalmeermiddelen zijn benzodiazepines. Met deze geneesmiddelen loop je een groot risico om ervan afhankelijk te worden. Bij langdurig gebruik van benzodiazepines word je ook tolerant aan het geneesmiddel. Daardoor vermindert geleidelijk aan de werkzaamheid van het product, en heb je bijgevolg hogere dosissen nodig om hetzelfde effect te bekomen. Afhankelijkheid kan zelfs optreden bij normale lage dosissen. Dit komt vooral voor bij oudere personen of bij mensen die langdurige zorg krijgen.
Maakt u een afspraak bij uw huisarts. Wij denken graag met u mee en maken een persoonlijk afbouwschema.